Groengras.jpg

Brandweeracademie over branden met zonnepanelen: ‘Blijft improviseren in het veld’


De Brandweeracademie, onderdeel van het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV), levert deze zomer 5 publicaties op die de brandweer, burgers en bedrijven moeten helpen bij branden met zonnepanelen.

‘We proberen een einde te maken aan de onduidelijkheid die er leeft over hoe er met zonnepanelen moet worden omgegaan, zowel preventief als bij de bestrijding van branden’, stelt Jaap Molenaar, decaan incidentbestrijding bij de Brandweeracademie.

De Brandweeracademie, onderdeel van het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV), heeft als taak brandweermedewerkers en andere professionals die werkzaam zijn binnen de rampenbestrijding en crisisbeheersing, vakbekwaam te maken en te houden. ‘We ontwikkelen al het lesmateriaal en bijscholingsmateriaal voor de brandweer’, duidt Molenaar. ‘Door de explosieve groei van het aantal zonnepanelen in Nederland worden de brandweerkorpsen steeds vaker geconfronteerd met branden waarbij zonnepanelen aanwezig zijn. Ze kunnen de veroorzaker van de brand zijn, maar de brand kan ook een andere oorzaak hebben. Wat de brandoorzaak ook is, brandweermensen moeten weten hoe ze met een brand met zonnepanelen om moeten gaan. Welke risico’s zijn er en hoe kan een brand veilig geblust worden? Dat zijn vragen die nu beantwoord worden.’

Lees hier het volledige artikel in het Solar Magazine